Agenda

loader

Studienamiddag Wij & zij voorbij

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2018-09-14

Stigma doorbreken bij mensen met een psychische kwetsbaarheid

16 november 2018 13.30-18u.
PSC St-Alexius
Gewijde Boomstraat 102
1050 Elsene

Stigma bij mensen met een psychische kwetsbaarheid is een bron van lijden, onrecht en uitsluiting. Stigma is een ziekmakend gegeven dat de algemene bevolking kan aansteken, de media, de hulpverleners en ook de hulpvragers. Wij en zij dus. De strijd tegen stigma wordt op deze studienamiddag belicht door stigma-onderzoekers, hulpverleners, ervaringsdeskundigen en het publiek.

Programma
Sprekers: Kristen Catthoor, Nadia Mahjoud, Erik Thys en Stijn Vissers.
Tentoonstelling vzw KAOS
Aansluitend receptie verzorgd door Atelier Groot Eiland
Studienamiddag Wij & zij voorbij

INES ANDOUCHE - Art Brut

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2017-02-01

Kunst en mentale handicap worden meestal niet in één adem genoemd. Het atelier "Art à part ... entière" in het Centre de Hemptinne van Orp-Jauche bestaat 40 jaar, en was een voorloper in de "Art Brut".
Ines Andouche (1951) is er dertig jaar aktief. Haar prachtige werk maakt deel uit van vele openbare en privécollecties, in België en in het buitenland. Een unieke kans voor een uniek werk van een unieke artieste.

GALERIE CORBYN
Zeedijk 673
Knokke
van 5 tot 26 februari
Vr-Za-Zo van 14 u - 17 u

0486/33.84.01
INES ANDOUCHE - Art Brut

Verhalen in de tuin

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-12-05

KAOS en bibliotheek Sans Souci Elsene organiseren in en rond de tuin van het Psycho-Sociaal Centrum St-Alexius een poëtisch evenement. Verwacht je niet aan een klassiek podium maar nestel je bij een vuurtje onder een dekentje in één van de verschillende voorleeshoekjes. Laat je in kleine groepjes meevoeren door verrassende muziek, performances, voorlees- en samenleesmomenten boven een glas dampende glühwein of warme chocolademelk.

Op het zelfde moment vindt in de kapel van het Psycho-Sociaal Centrum eveneens hun jaarlijkse kerstmarkt plaats. Het ideale moment om originele kerstcadeaus in te slaan!

Praktisch:
-donderdag 15 december, doorlopend van 19:30-21:00, gratis
-adres: Gewijde-Boomstraat 102, 1050 Elsene/Brussel
-info:
Verhalen in de tuin

Binnenskamerconcert @ KAOS

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-04-01

Op woensdag 13 april om 20:00 vindt het derde Binnenskamersconcert door het Koninklijk Conservatorium Brussel van het seizoen plaats bij KAOS. Inkom is gratis/vrije gift.
Naar aanleiding van de gewelddadige gebeurtenissen op 22 maart is beslist om een bijzondere editie van Binnenskamers te organiseren. De samenstelling van het programma werd volledig bepaald hierdoor.

De uitbundige, vrolijke muziek van Rossini gaat een performance van twee van de slagwerkstudenten vooraf, het stuk “Retrouvailles” van Georges Aperghis. Het tweede deel begint met “Abîme des oiseaux”, het 3de deel uit “quatuor pour la fin du temps”, dat Messiaen omschrijft als een contrast tussen de afgrond (l'abîme) van de tijd (le temps avec ses tristesses, ses lassitudes), en de vogels, die “notre désir de lumière, d’étoiles, de jubilantes vocalises” symboliseren. Het concert eindigt met bijzonder troostende en helende muziek van Schubert: het 2de deel uit het strijkkwintet in C. Geheel tegen de binnenskamers-principes in, zal ook Eric Robberecht (docent en coördinator van het Binnenskamersproject) meespelen, als gezamenlijke uiting van medeleven van zowel studenten als docenten.

Programma:

Duo voor cello en contrabasG. Rossini
Allegro
Molto andante
Allegro
door:
Stéphanie Huang - cello
Louis Ponseele - contrabas
 
RetrouvaillesGeorges Aperghis
voor 2 slagwerkers/acteurs
door:
Simon Florin - slagwerk
Jelle van Dooren - slagwerk
 
Abîme des oiseauxOlivier Messiaen
uit “Quatuor pour la fin du temps”
door:
Panagiota Giannaka - klarinet
 
AdagioFranz Schubert
uit het strijkkwintet in C op 163
door:
Eric Robberecht - viool
Natalia Kotarba - viool
Diede Verpoest - altviool
Wytske Holtrop - cello
Andrea Nereu - cello
Binnenskamerconcert @ KAOS

KAOS Collective @ Kunst in de Steigers

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-03-09

Onze huisband 'KAOS Collective' geeft een optreden op Kunst in de Steigers in de Sint-Jacobskerk te Leuven.
Op vrijdag 11 maart staan zij geprogrammeerd om 19:30. Deuren gaan open om 16:30 met een tentoonstelling en meerdere optredens. Inkom bedraagt € 2.
KAOS Collective @ Kunst in de Steigers

Artiestenparcoursdartistes 2016

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-03-09

Voor het Artiestenparcoursdartistes van het Overlegplatform GGZ Gebied Brussel is er op 17 en 18 maart de tentoonstelling 'Linked' in Les Ateliers des Tanneurs (Huidevettersstraat 58-62, 1000 Brussel).
Wees van harte welkom op 16 maart vanaf 18:30 om de vernissage bij te wonen en de film te bekijken die we maakten ter gelegenheid van 'Linked'.

Op 22 maart om 14:00, 14:45 en 15:30 zijn er ter gelegenheid van het Artiestenparcoursdartistes rondleidingen in Muntpunt voorzien op de expo 'Fruitful and fragile minds'. Hiervoor is geen inschrijving nodig.

Meer info over het Artiestenparcoursdartistes HIER. (website binnenkort online)
Artiestenparcoursdartistes 2016

Perfect People Have No Stories @ Muntpunt

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-03-09

In maart organiseert Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel) de maand van de mentale gezondheid.
KAOS is partnerorganisatie in dit project en aanwezig met volgende activiteiten:

- op woensdag 2 maart (13:00-16:00) kun je deelnemen aan een beeldend atelier waarin er gewerkt wordt aan een gemeenschappelijk portret op schildersdoek. Dit atelier vindt plaats bij KAOS (Opperstraat 73, 1050 Elsene), i.s.m. Dagactiviteitencentrum Den Teirling en is gratis! Inschrijven kan HIER

- de tentoonstelling 'Fuitful and fragile minds' toont het portret in verschillende gedaanten. Ze is een realisatie van KAOS en Dagactiviteitencentrum Den Teiling en te bezoeken in Muntpunt van 7 t/m 26 maart.
Op 10 maart vanaf 18:00 is de vernissage van de tentoonstelling met een lezing van Erik Thys over de nauwe band tussen kunst en psychische kwetsbaarheid. Inschrijven kan HIER.

- tenslotte nemen we deel aan de 'Levende Bibliotheek' op 12 en 26 maart (15:00-17:00). Kies uit de catalogus het verhaal dat je het meest aanspreekt en ga gedurende 20 minuten in gesprek met de man of vrouw die achter het verhaal schuilgaat. Gratis, inschrijven aan de gele balie in Muntpunt vanaf 7 maart. Info: HIER.
Perfect People Have No Stories @ Muntpunt

Scroll on War

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op
Op woensdag 17/2 vindt om 19:00 de presentatie plaats van de 'Scroll on War' die Sanchita Islam maakte bij KAOS, vergezeld van portretten die Lieven Van Meulder maakte van de medecreatoren van deze Scroll.
Een Scroll is een tekening van ongeveer 10 meter lang. De Engelse artieste Sanchita Islam werkte eind 2014 gedurende enkele weken samen met een aantal artiesten uit het atelier van KAOS aan de opzet van deze nieuwe Scroll met als thema oorlog. Fotograaf Lieven Van Meulder maakte portretten van de deelnemers. Tijdens voorjaar 2015 werden deze Scroll en de portretten voor het eerst getoond tijdens een tentoonstelling In Rich Mix te Londen. Nu tonen we deze gedurende 1 avond in het atelier van KAOS in aanwezigheid van de artiesten.

Om 20:00 volgt dan een nieuw Binnenskamersconcert van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Programma:

Duo voor altviool en cello "mit obligaten Augengläsern"L. v. Beethoven
Allegro
Minuetto
door:
Lucile Buffet - altviool
Pierre Beaubatie - cello
 
Sonatine voor fluit en klarinetAndré Jolivet
Andantino
Quasi cadenza
Intermezzo
door:
Géraldine Clément - fluit
Panagiota Giannaka - klarinet
 
OkhoIannis Xenakis
door:
François-Xavier Leroy - djembé
Moran le Bars - djembé
Titus Franken - djembé
 
Ko LhoGiacinto Scelsi
door:
Géraldine Clément - fluit
Panagiota Giannaka - klarinet
 
BucolicsWitold Lutoslawski
Allegro vivace
Allegretto sostenuto
Allegro molto
Andantino
Allegro marciale
door:
Lucile Buffet - altviool
Pierre Beaubatie - cello

Locatie: KAOS, Opperstraat 73, 1050 Elsene.
Toegang is gratis.
Scroll on War

expo KAOS / Het Vijfde Seizoen @ Kaaitheater

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2016-02-01

Dit najaar organiseerden we een eerste artiestenresidentie in het kader van het Vlaams-Nederlands feestjaar BesteBuren in samenwerking met kunstenaarsresidentie Het Vijfde Seizoen (Den Dolder, NL).

KAOS zond de Brusselse kunstenaars Anne Daems en Voebe de Gruyter naar Den Dolder waar ze tot eind 2015 verbleven. Het Vijfde Seizoen stuurde oud-residente Milou Abel naar Brussel voor eveneens een verblijf tot eind december 2015.

Tussen 16 januari en 10 februari 2016 vindt een tentoonstelling plaats met werken die tijdens de residenties ontstaan zijn. De tentoonstelling vindt plaats in de foyer van het Kaaitheater (Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel).

Vernissage 15/2 18u - 19u30
Openingsuren tentoonstelling:
Ma - Vr 11:00 - 18:00 + na en voor voorstellingen in het Kaaitheater
Za 18:00 - 20:30
Gratis toegankelijk
Info: HIER

Welkom!
expo KAOS / Het Vijfde Seizoen @ Kaaitheater

RETURN TO SENDER POSTCARD PROJECT !
VEILING - VENTE AUX ENCHERES - AUCTION
by CHRISTIE'S - BOZAR - OCT 4, 16:30

PSC Elsene Clock IconGeplaatst op 2015-09-29

Artists:

Yves A., Nel Aerts, Daniel Baumann & Sabina Lang, Nico Beddeleem, Guillaume Bijl, Florian Bijloos, Paul Blockx, Aline Bouvy, Wim Catrysse, Vaast Colson, Leo Copers, Jana Cordenier, François Curlet, Anne Daems, Karel De Groef, Jos De Gruyter, Lut De Vogelaere, Ilke De Vries, Koenraad Dedobbeleer, Ronny Delrue, Marleen Devos, Stefaan Dheedene, Nico Dockx, Fabienne Dragonetti, Dieter Durinck & Elke Van Kerckvoorde, David Evrard, Michel François, Jerry Galle, Dora Garcia, Pieterjan Ginckels, Dan Graham, Sofie Haesaerts, Veerle Hemmerechts, Paul Hendrikse, Gerard Herman, Krijn Hermans, Lien Hüwels, Sanchita Islam, Henri Jacobs, Ekaterina Kaplunova, Franciska Lambrechts, Bart Leus, Gorik Lindemans, Gwendolyn Lootens, Myriam Loyens, Brian Maguire, Erwan Mahéo, Valérie Mannaerts, Wendy Marijnissen, Dirk Martens, Lara Mennes, Mike Michiels, Rufus Michielsen, Kenneth Andrew Mroczek, Kim Musschoot, Shelly Nadashi, Rob Nouwen, Sophie Nys, Oiseaux sans tête, Jurgen Ots, Ria Pacquée, Albert Pepermans, Benoît Platéus, Denis Roche, Guy Rombouts, Kurt Ryslavy, Sarah&Charles, Benjamin Saurer, Kelly Schacht, Bela Silva, Helmut Stallaerts, Timothy Stappaerts, Isabelle Stockmans, Elly Strik, Indra Struyven, Christophe Terlinden, Koen Theys, Erik Thys, Harald Thys, Adrien Tirtiaux, Sven Unik-ID, Michael Van den Abeele, Hans Van der Borght, Dries Van Doorn, Benoît van Innis, Lieven Van Meulder, Sarah Van Woerden, Martine Vancaldenhoven, Richard Venlet, Benjamin Verdonck, Katja Verheyen, Gert Verhoeven, Pieter Vermeersch, Koen Vermeir, Leen Voet, Michael Vosté, Peter Wächtler.

NL

101 bekende en minder bekende kunstenaars stuurden een originele postkaart van eigen hand naar KAOS (KunstAtelier OpperStraat), een Brusselse vzw die de barrières wil doorbreken tussen insiders en outsiders van de kunst èn van de psychiatrie. Deze unieke postkaarten werden vorig jaar tentoongesteld in WIELS en worden nu geveild ten voordele van de artistieke residentie in de psychiatrie die KAOS voor het eerst in België gaat realiseren dit najaar. De veiling vindt plaats in de prachtige Rotonde Bertouille in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, onder leiding van Marianne Hoet namens veilinghuis Christie's. De werken zijn via de KAOS-website te raadplegen en u kunt ze bekijken op zaterdag 3 oktober (10:00-18:00) en zondag 4 oktober (10:00-15:00) in Bozar. Wilt u graag deelnemen aan de veiling? Schrijf u dan HIER in.

RETURN TO SENDER POSTCARD PROJECT !<br />VEILING - VENTE AUX ENCHERES - AUCTION<br />by CHRISTIE'S - BOZAR - OCT 4, 16:30